Spring Drive

 
1977. Egy fiatal mérnök a SEIKO-nál azon kezdett tűnődni, hogy hogyan tudná megvalósítani az álmát, egy "örökkévaló órát". A látomása: egy a főrugó által felhúzott óra, napi 1 másodperces pontossággal, olyan precizitással, amelyet csak a legkiválóbb elektronikus órák tudnak. Ez a mérnök, Yoshikazu Akahane egy állhatatos és elkötelezett ember volt. 28 évébe tellett és számolatlan kudarc és több mint 600 prototípus állt mögötte, amikor ő és csapata végül egy olyan új technológiát fedezett fel, amely új volt az óragyártás művészetének minden aspektusából nézve. 2005-ben megszületett a Spring Drive.
 
 

Spring Drive Chronograph

 

A Spring Drive négy fő jellegzetessége

A Spring Drive precizitása, megbízhatósága és tartóssága lehetővé vált a luxuskaróra-gyártás fejlődésével.

Nagyfokú pontosság

A Tri-synchro szabályzó irányítja és szabályozza a mechanikus, elektromos és elektromágneses energiát, amelyet a főrugó termel. Ez helyettesíti a billegő kereket és - köszönhetően egyirányú mozgásának - sokkal stabilabb, tartósabb és precízebb. A Spring Drive pontossága 1 mp/nap.

Csendes mutatójárás

Mivel nincsen billegő, az összes mozgás egyirányú, körkörös, lehetővé téve, hogy a mutatók folyamatos, sikló mozgással haladjanak. A Spring Drive az egyetlen olyan óra, amely az idő természetes, folyamatos múlását mutatja.

Hosszú járástartalék

Az új generáció főrugó több energiát ad, egyenletesebben és hosszabb ideig. Egy speciális ötvözet - amely a SEIKO házi-fejlesztése - megnövelt mennyiségű energiát termel, amellett, hogy tartósabb és ellenállóbb a hővel és a korrózióval szemben. A Spring Drive 72 órás járástartalékkal rendelkezik, még a kronográf folyamatos használata mellett is.

Gyors felhúzás

1959-ben a SEIKO feltalált egy új, eredetileg mechanikus órák felhúzásakor használt alkatrészt, a Varázskart. Ez megnövelte az automata szerkezetek lengési hatékonyságát, felhasználva minden egyes lengés energiáját, a rotor mindkét irányából. A közvetlenül a rotorra szerelt, vadonatúj Varázskar jobb energiaátvitelt biztosít, mint bármi más valaha is.

Fel

A működés

Energiaforrás

Az egyedüli mozgató energia a főrugó.

Átvitel

A főrugó energiáját egy fogaskerék rendszer viszi át a mutatókhoz és a Tri-synchro szabályzóhoz.

Szabályozás

A Tri-synchro szabályozó irányítja a kerekek forgási sebességét és a mutatókat, elektromágneses fékezéssel.

 
Fel

A három kulcsfontosságú fejlesztés

A Tri-synchro szabályzó

A SEIKO kimondottan a Spring Drive számára fejlesztette ki.

1. Szabályozza a főrugó mechanikus energiáját.
2. Ennek az energiának egy kis részét elektromossággá alakítja, amely a kvarc-kristályokat működteti
3. Mágneses erőt hoz létre, amely szabályozza a kerék sebességét.
 

Ez a három különböző energiaforma adja a szabályzó nevében a "tri" jelzőt.

 
A főrugó

SEIKO kifejlesztett egy nagy rugalmasságú ötvözetet, a SPRON 510-et, a főrugóhoz.
A SPRON 510* a SEIKO egyedi, piacvezető ötvözete, amely megnövelt erőforrást és pontosságot biztosít.

*a SPRON a Seiko Instruments Inc. bejegyzett védjegye.

A Varázskar

A Varázskar egy egyedi lengő-szerkezet, amelyet elsőként a SEIKO fejlesztett ki, 1959-ben.
A SPRING DRIVE esetén egy új Varázskart használtak, amely közvetlenül a rotorhoz kapcsolódik és rövidebb lengési időket biztosít és hosszabb járástartalékot.

Fel

Spring Drive Chronograph

A SEIKO Spring Drive a tökéletes luxus kronográf, mert a valós eltelt időt méri és nem a legközelebbi részegységhez közelít. A napi 1 másodperces pontosságával, a 12 órás méréstartománnyal, a precíz gombkezelést szolgáló vertikális kuplunggal és az oszlopkerékkel ez a világ egyik legkiválóbb kronográfja. A kézzel összeszerelt, 416 darabból álló, 50 köves, 140 olajozó ponttal és 5 különböző kenőanyaggal összeszerelt Spring Drive Chronograph 72 órás járástartalékkal bír, még a stopper használata mellett is.

Folyamatos, csendes mutatójárás

A kronográf másodperc-mutatója folyamatosan, csendesen jár és akár 12 órán át képes mérni. Pontosan a gomb megnyomásának pillanatában áll meg, és nem a legközelebbi részegységnél, vagy a tizedmásodpercnél.
A Spring Drive az egyetlen olyan óra, amely az idő természetes, valós múlását adja vissza.
 
Fel

Függőleges kuplung és oszlopkerék

Függőleges kuplung

A vertikális kuplung magas precizitást biztosít a kronográf kezeléséhez: a másodperc-mutató nem tud az indításkor ugrani. Ez egy olyan pontosságot ad (napi 1 másodperc), amely messze meghaladja bármely más luxus kronográf szintjét.

 
Oszlopkerék

A Spring Drive Chronograph-ot egy úgynevezett oszlopkerékkel látták el, amely maximális stabilitást biztosít a váltási mechanizmusnak. Ez a nyolc pilléres alkotórész hibamentesen irányítja a kronográf funkciót, maximális tartósságot és megbízhatóságot biztosít.

 
Fel

"Vigyázz-kész-rajt" gombrendszer

A kronográf precíz és pontos mérését a kétlépcsős gombrendszer biztosítja. A gomb benyomásakor félúton érezhető enyhe ellenállás és a megnyugtatóan biztos "kattanás" megerősíti a kezelő személyt abban, hogy a megfelelő pillanatban indítja és állítja meg a kronográfot.